Gå videre til innhold
Trolig ikke rentekutt i år - kronen er for svak

Nyhet -

Trolig ikke rentekutt i år - kronen er for svak

Norges Bank varsler at renten må ligge uendret i en lengre tid. Det var et viktig signal til valutamarkedet for å unngå at kronen svekker seg. Norges Bank peker på at den høye kostnadsveksten i bedriftene vil gjøre det vanskelig å få inflasjonen i Norge videre ned. Renten må altså holdes uendret en tid fremover, for å hindre at inflasjonen blir liggende for høyt over målet i en lang periode. Igjen er det hensynet til kronen som veier tyngst. De gjentar at renten kan bli satt videre opp om det viser seg at prisveksten ikke kommer videre ned. I diskusjonen var komiteen særlig opptatt av kronekursen, og hvilken virkning den kan få på prisveksten fremover.

Dagens økonomiske politikk ble etablert når kronen var stabil. Når kronen nå har svekket seg over mange år, har det blitt selvforsterkende effekter på både lønnsdannelse og forventninger om videre svekkelse i markedet. En svakere krone bidrar til:

  • Høyere importert prisvekst
  • Høyere lønnsvekst, siden lønnsevnen i frontfaget stiger, og den høyere lønnsveksten smitter inn i hele økonomien
  • Oljefondet øker, og en kan bruke mer penger over statsbudsjettet
  • Økt kapitalutgang, flere ønsker å flytte sparepenger ut av landet for å oppnå høyere kapitalavkastning

Markedet priser inn at renten skal senkes med i underkant av 0,25%-poeng i desember. Det kan skje om USA kutter renten kraftig og kronen styrker seg. Vi tror imidlertid at det er en risiko for at det ikke blir så stor effekt på kronekursen som mange håper på av et rentekutt i USA. Det er flere faktorer som påvirker kronekursen. Norges Bank vil derfor måtte ta seg god tid og se an at effekten på kronekursen av et rentekutt i USA ikke bare blir en midlertidig effekt. Norges Bank vil se at inflasjonen i Norge faktisk er i ferd med å komme ned mot målet om 2% årlig vekst før de kan begynne å senke renten. Det taler for at det første rentekuttet i Norge tidligst kan komme til neste år. Det blir nok ingen rentekutt i julegave fra Norges Bank i år.

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

Velkommen til SpareBank 1!

SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.
SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

SpareBank 1