Nyhet -
Få sparer til pensjon i IPS
Etter ett år med nyvinningen IPS (individuell pensjonssparing med skattefordel) er tallene klare. Mange nordmenn har ikke tatt inn over seg at de selv må spare til pensjonisttilværelsen.
Til sammen har SpareBank 1-bankene over 1 million kunder. Men siden IPS ble lansert 1.november i fjor har bare 15.000 av disse opprettet en IPS-konto.
- Jeg tror folk vegrer seg for å binde pengene til pensjonsalder, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.
Det er viktig å huske på at mange sparer på andre måter. Å betale ned på boliglånet er god sparing og de under 34 år bruker gjerne overskuddet på kontoen til å spare i BSU.
- Jeg mener uansett at alle i jobb må spare selv til pensjon. Det kan være vanskelig å se for seg pensjonisttilværelsen når en er i tyveårene, men starter du tidlig har du gode muligheter til å virkelig oppnå renteeffekter samtidig som du får drahjelp av fordelen med utsatt skatt, sier Gundersen
Pensjonssparing er langsiktig sparing og folk kan forvente en avkastning på et sted mellom fem og syv prosent over tid. I tillegg har en fordelen med utsatt skatt, som var på 9200 kroner i 2018, om en sparer 40.000 kroner i IPS i året.
- Det har de siste årene vært god avkastning på pensjonssparing i aksjefond, Men det er viktig å påpeke at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning, sier Gundersen.
Menn sparer mest
En pekepinn på nordmenns pensjonsparevillighet er å se på hvor mye de som faktisk har opprettet IPS-konto har spart det første året.
På det første året er folk i Akershus og Rogaland som i snitt har spart mest, med over 20.000 kroner i begge fylker. Minst sparte de som bor i Telemark, med ca. 13.500 kroner til pensjon.
I alle aldre er det menn som sparer mest i IPS. Fylkesstatistikken understreker også dette – menn sparer mer enn kvinner i alle fylker.
- Ikke er det bare flere menn enn kvinner som sparer til pensjon i IPS, men hver mann sparer i snitt mer enn kvinner. Kvinner kommer dårligst ut på alle måter, og det er en utfordring fordi kvinner i utgangspunktet også får mindre i pensjon enn menn, sier Magne Gundersen.
Risikerer å måtte leve på halvparten
Det er Folketrygden og det arbeidsgiver sparer for deg, såkalt tjenestepensjon, som utgjør pensjonen. Folketrygden står for den største delen, og hvor mye arbeidsgiver setter av til pensjon varierer fra bedrift til bedrift.
- En gjennomsnittlig norsk arbeidstager kan vente seg en pensjon på om lag halvparten av lønna. Spørsmålet folk må stille seg er om de klarer seg med dette som pensjonist, sier Gundersen.