Gå videre til innhold
For mange er baksmell på skatten den store frykten. Men heldigvis er det lett å gjøre noe med det.
For mange er baksmell på skatten den store frykten. Men heldigvis er det lett å gjøre noe med det.

Pressemelding -

Slik unngår vi skattesmellen

Flere enn 4 av 10 har tatt grep for å unngå restskatt i år. Og allerede nå kan du sørge for å unngå skattesmell neste år.

Å få en baksmell på skatten er for de fleste en litt ubehagelig opplevelse og noe vi ønsker å unngå. En ny forbrukerundersøkelse Respons har utført for SpareBank 1 viser hva nordmenn faktisk gjør for å slippe restskatt.

- For mange er baksmell på skatten den store frykten. Men heldigvis er det lett å gjøre noe med det. Jeg synes det er smart å gardere seg allerede nå for å slippe en ekstra utgift når sommerferien starter neste år, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Dette gjør vi for å unngå eller dekke inn en eventuell restskatt:

18 % har bedt arbeidsgiver trekke ekstra skatt.

Dette er en veldig enkel metode som mange kan bruke. Kontakt lønningsansvarlig der du jobber og be om å bli trukket f.eks. 500 kroner eller et annet beløp i ekstra skatt hver måned. Du kan ikke disponere pengene når de først er betalt inn, men du får dem tilbake med renter året etter.

16 % har endret skattekortet.

Alle kan selv endre skattekortet sitt på Skatteetatens nettsider. Dette er særlig aktuelt når dine inntekter eller fradrag har endret seg betydelig. Arbeidsgiver får automatisk tilgang til det nye skattekortet slik at du ikke må informere eller levere noe til arbeidsgiver.

11 % har satt av penger for å dekke restskatten.

Denne metoden passer godt for den som har god sparedisiplin. Du kan spare et fast beløp hver måned eller variere akkurat som du selv vil. Men skulle det dukke opp en økonomisk krise, har du pengene tilgjengelig.

- I tillegg er det mulig å spare skatt allerede i år ved å gå gjennom skattemeldingen og sørge for at du får med deg alle fradragene du har krav på. Jeg tror enda flere kan unngå restskatt om de bruker noen minutter på å sjekke skattemeldingen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Foreløpige tall fra Skatteetaten viser at rundt 800.000 personer ligger an til å få restskatt i år mens 2,8 millioner får penger tilbake. Frist for levering av skattemeldingen er mandag 30. april.

Fakta om skattemeldingen 2018:

  • Frist for levering av skattemeldingen er 30. april.
  • Frist for betaling av tilleggsforskudd er 31. mai. Betaler du innen denne fristen slipper du renter på restskatten.
  • Lønnsmottakere og pensjonister får skatteoppgjøret puljevis fra 27. juni til 25. oktober.
  • De som leverer skattemeldingen på papir får ikke oppgjøret før tidligst i august.
  • Hvis opplysningene i den forhåndsutfylte skattemeldingen er korrekte og fullstendige, er det ikke nødvendig for lønnsmottakere og pensjonister å levere skattemeldingen

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 14.-20. mars 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1 041 personer.

Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Banksamarbeidet og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Magne Gundersen

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom +47 911 11 555
SpareBank 1