Gå videre til innhold
Myntkabinettet kjøper digital valuta

Pressemelding -

Myntkabinettet kjøper digital valuta

For første gang får digitale mynter basert på blokkjedeteknologi plass i Norges største myntsamling. SpareBank 1 står bak de nye myntene, som er de første i sitt slag i Norge.


De digitale myntene ble designet, myntet og auksjonert bort på det internasjonale markedet av SpareBank 1 i 2021. Dette tiltaket er inspirert av pengehistorien på Svalbard: Gjennom store deler av 1900-tallet utstedte primært norske, svenske og sovjetiske gruveselskaper egne sedler og mynter der. Myntene til SpareBank 1 har også tydelige referanser til nettopp Svalbard; gruvedrift, Svalbardtraktaten, russiske valører og mer.

- Bitcoin og andre digitale valutaer har stor verdi i et kulturhistorisk perspektiv. Museet har derfor ønsket å sikre seg noen av de første eksemplarene av de digitale Svalbard-myntene, sier professor i numismatikk, Svein H Gullbekk. Han er samlingsansvarlig for Myntkabinettet, som er en del av Kulturhistorisk museum og Universitetet i Oslo.

Myntkabinettet rommer over 250 000 objekt fra hele verden og alle historiske epoker. Gullbekk mener penger som betalingsmiddel i våre dager gjennomgår et paradigmeskifte, noe som gjør digital valuta kulturhistorisk interessant.

- I løpet av kort tid endrer penger karakter fra håndfaste, fysiske sedler og mynter til tall på forskjellige skjermer. De nye digitale pengene til SpareBank 1 bidrar til refleksjon rundt disse endringene, og minner ikke minst om at penger i økende grad handler om høyteknologi, sier Gullbekk.

Et formidlingsprosjekt

De nye myntene er såkalte NFT-er (non-fungible tokens) laget på blokkjedeteknologi. Hver NFT er unik og umulig å forfalske. De inngår som en viktig del av SpareBank 1 sitt prosjekt Svalbard Money, som er et formidlingsprosjekt om både pengehistorie, kryptovaluta og blokkjedeteknologi.

- Disse digitale myntene er hver for seg unike og kan hentes frem på digitale plattformer i form av bilder og filmer av mynter som roterer rundt sin egen akse, sier professor Svein H Gullbekk. De egner seg således godt for formidling og utstilling.

– De er formmessig inspirert av middelalderske brakteater; tynne sølvmynter der preget på fremsiden kan skimtes på baksiden av myntene. De er ikke penger i vanlig forstand, men de første NFT-ene myntet i Norge som handler om og ligner på mynter. Det er fremtidsrettet at Myntkabinettet innlemmer slike i samlingen fordi de utgjør eksempler på overgangen til nye teknologier i pengehistorien, og dette er de første norske eksemplene på NFT-er med anspråk på funksjon som penger i norsk sammenheng, mener Gullbekk.

Morten Søberg er direktør for samfunnskontakt i SpareBank 1. Han har initiert og ledet prosjektet om Svalbard-penger.

- Det er beintfram ærerikt at Myntkabinettet no går til innkjøp av digitale Svalbard-myntar. Slik vert desse myntane på sett og vis ein liten del av norsk pengehistorie. Meininga med prosjektet vårt har i alle høve vore å medverka til meir kunnskap om kva pengar er og korleis dei endrar seg med tid og teknologi, sier Søberg.

    Emner


    SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

    SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

    Kontakter

    Morten Søberg

    Morten Søberg

    Myndighetskontakt +47 975 84 836
    Svein Gullbekk

    Svein Gullbekk

    Professor i numismatikk og mynthistorie ved Kulturhistorisk museum Universitetet i Oslo 915 34 240

    SpareBank 1