Gå videre til innhold
Nær seks av ti norske foreldre synes norsk barneidrett er dyrt, ifølge SpareBank 1s undersøkelse. I disse dager arrangeres Byttehelgen landet over, der familier kan kjøpe og selge brukt utstyr til en rimelig penge.
Nær seks av ti norske foreldre synes norsk barneidrett er dyrt, ifølge SpareBank 1s undersøkelse. I disse dager arrangeres Byttehelgen landet over, der familier kan kjøpe og selge brukt utstyr til en rimelig penge.

Pressemelding -

Høye kostnader stenger barn ute fra idretten

Nær seks av ti norske foreldre syns norsk barneidrett er dyrt. Konsekvensen av for høye kostnader er at mange barn ikke får ta del i idrettsgleden, viser fersk undersøkelse.

I en fersk undersøkelse blant norske foreldre, gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1, kommer det frem at barneidretten i dag representerer så høye kostnader at den ekskluderer. I undersøkelsen svarer nesten hver tredje forelder at de enten har valgt å ta barna ut av en idrett fordi det er for dyrt, eller latt være å introdusere barna for visse idretter av samme grunn.

– Barneidrett skal handle om glede, mestring og felleskap, ikke om økonomi og utenforskap, sier forbrukerøkonom, Magne Gundersen i SpareBank 1.

Bruker milliarder på utstyr hvert år
Ifølge SpareBank 1s beregninger bruker norske familier årlig over tre milliarder norske kroner på barneidretten. Foreldre kjøper utstyr for 2,7 milliarder kroner og bruker rundt 500 millioner på deltakelsesavgifter, cuper og treningsavgifter. Dette er et nøkternt anslag, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.

– Norsk barneidrett har blitt en milliardindustri, og mange barnefamilier sliter med å holde tritt. Krav til mye og dyrt utstyr er blant de største kostnadsdriverne, ifølge norske foreldre selv. Sammen med kontingenter, treningsleirer, konkurranser og reiser som skal betales, gjør disse utgiftene etter hvert et stadig større innhugg i familieøkonomien, sier Gundersen.

Hele ski-Norge engasjerer seg
Skipresident Erik Røste mener at selv om utstyrspress og høye kostnader ikke er en ny problemstilling, er den dessverre fortsatt aktuell.

– At økonomi står i veien for skiglede, er ikke bare utrolig trist – det burde ikke skje. Vi har ikke råd til å skape et klasseskille i norsk skiidrett hvor barnas deltakelse begrenses av størrelsen på foreldrenes lommebok. Vi er helt avhengige av en mangfoldig idrett, og vi som jobber med skisportens utbredelse har et ansvar for å legge til rette og bidra til initiativ som gjør terskelen for å delta lavere, sier skipresidenten.

Føler på utstyrspresset
Ifølge undersøkelsen mener over halvparten norske foreldre at det er utstyrspress i norsk barneidrett. Én av fire opplever det når de tenker på egne barn. På spørsmål om hvor de mener dette presset kommer fra svarer de fleste enten andre barn og ungdommer, eller andre foreldre.

– I vår undersøkelse kommer det frem at det er en liten gruppe foreldre som bruker svært store summer på barnas idrett, og dermed drar opp gjennomsnittskostnadene. I tillegg til at vi som bank, Skiforbundet, trenere og klubber alle tar grep og legger til rette for gode initiativer, er det viktig at foreldre ikke sammenligner seg med de som bruker mest, men jobber for å sette gode eksempler for neste generasjon, sier Gundersen.

Arrangerer bruktskisalg
I disse dager arrangerer SpareBank 1 sammen med Norges Skiforbund Langrenn, og klubber over hele landet Byttehelgen, hvor familier kan kjøpe og selge flott, brukt utstyr til en rimelig penge. Byttehelgen er et viktig felles initiativ for å senke kostnadene, og øke aksepten for brukt utstyr i skisporten.

Gundersen og Røste har en klar oppfordring til foreldre:

– Å kjøpe brukt skiutstyr til barna er rett og slett en veldig enkel og smart måte å redusere kostnadsnivået på. Barna vokser dessuten fort fra utstyr, og å kjøpe kostbart nytt utstyr er en veldig kortsiktig og lite bærekraftig investering. Når verdens beste langrennsløpere kan vinne på godt brukte ski, har vi et slående bevis på at gjenbruk er smart.

Om Byttehelgen:
Byttehelgen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank 1 og skiklubber i hele landet. Under Byttehelgen arrangerer skiklubber markeder hvor det kjøpes og selges brukt skiutstyr. Gjenbruk av utstyr er god økonomi siden klubben tjener på det, de som selger tjener på det, og ikke minst er det lønnsomt for de som kjøper nytt brukt.

Les mer og se hvilke klubber som arrangerer Byttehelgen her.

Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Magne Gundersen

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom +47 911 11 555

SpareBank 1