Gå videre til innhold
Statsbudsjettet bidrar til høy rente lenge

Nyhet -

Statsbudsjettet bidrar til høy rente lenge

Fremleggelsen av neste års statsbudsjett førte til at rentene steg. Det blir trolig ikke rentekutt før mars neste år, tidligst. For å forstå hvorfor rentene steg, er det ikke nok å peke på en enkelt faktor, som hvor mye oljepenger som brukes. Det har festet seg et inntrykk blant bedriftsledere og investorer om at den økonomiske politikk i Norge er næringsfiendtlig og uforutsigbar. Den usikkerhet som da oppstår blant de som skal investere, fører til at de utsetter investeringer, investere i andre land, eller flytte ut av landet. Når kapital flyttes ut av Norge bidrar det til svak krone, og Norges Bank må holde renten høyere enn om kronen var sterk. OECD advarte i juni om at Norge står i fare for å få «hollandsk syke», noe Perspektivmeldingen i august bekrefte kan skje om noen år, om ikke den økonomiske politikken endres. Statsbudsjettet gjør ingenting for å rette opp inntrykket av at vi er på vei i feil retning som attraktivt land å investere i. På siste ranking av global innovasjon falt Norge fra 19. til 21. plass, helt sist i Norden. Sveits, Sverige, UK, og Finland topper i Europa.

Budsjettet kort oppsummert sett fra investorer:

  • · Budsjettunderskuddet før en henter oljepenger: 23% av budsjettet
  • · Offentlig sektor over 62% av økonomien
  • · Skattenivået for norske private eiere høyest i OECD
  • · Exitskatt på urealiserte verdier innføres, flere grundere vil flytte
  • · Dobbelt så høy andel på trygd og sykepenger som våre naboland
  • · Fortsatt høy innvandring fra land som har vist seg vanskelig å få i arbeid
  • · Rekordhøye statlige næringssubsidier
  • · Marginalt økt antall studieplasser innen viktig kompetanse som IKT
  • · Høyere lønnsvekst og svakere produktivitetsvekst enn andre land

BNP veksten ventes i budsjettet å øke, drevet opp av økt reallønninger, øke offentlige utgifter, høy aktivitet i olje og gass, forsvars og kraft-selskaper. Svak underliggende konkurransekraft for norske bedrifter har blitt lettere med en svakere krone. Men svak krone bidrar til økt pris- og lønnsvekst. Når kronen er svak , øker importpriser og lønninger, og svak produktivitetsvekst gjør at bedrifters økt kostnader må veltes over i økte utsalgspriser, eller økte avgifter og skatter om det er offentlige tjenester. Svak krone rammer husholdningenes kjøpekraft, men øker offentlig sektors inntekter. Hvordan statens inntekter investeres og brukes i dag, legger grunnlag for produktivitetsvekst fremover. Blir produktivitetsveksten vedvarende svak, vil kronekursen trolig fortsette å svekke seg. Norges Banks har da kun ett virkemiddel for å hindre videre svekkelse av kronen, og det er å holde renten høy.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

Velkommen til SpareBank 1!

SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.
SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

SpareBank 1