Nyhet -
Slik øver du med barna på skoleveien!
– For at barna skal bli trygge i trafikken er det viktig å øve på skoleveien med barna, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.
Snart legger 60 000 spente seksåringer ut på skoleveien for første gang. Men seksåringene har ikke den samme erfaringen og de samme forutsetningene i trafikken som oss voksne.
— Vi vet at de yngre barna både er mer impulsive og lettere lar seg distrahere. De klarer ikke alltid å forstå alt de ser og hører i trafikken, og skjønner ikke alltid at biler kan dukke opp selv når de ikke ser dem. De har heller ikke lært seg å bedømme avstand og fart til biler som nærmer seg, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.
Øvelse gjør mester
– Det beste er å øve når dere likevel er på vei til og fra skolen. Men går ikke det, kan dere øve i helger og om ettermiddagen i stedet.
Tar barna skolebuss, øver dere på å gå til bussholdeplassen og på å vente rolig til bussen har stoppet. Øv også på å krysse veien først etter at bussen har kjørt, sier skadeforebyggeren.
Her er Freds sjekkliste på hva dere må øve på:
1. Å bruke øynene og ørene
Snakk sammen om hva dere ser og hører i trafikken, og hva de ulike situasjonene kan føre til. Da lærer barnet å tolke og forstå hva som skjer, og hva det må passe seg for.
2.Å krysse veien
Tren på å stoppe, se og høre, før dere krysser veien, slik at barnet får gode vaner og vet hva som skal til for sikkert å krysse en trafikkert vei.
3.Å tenke fremover
Snakk om hva som kan være farlig og hva som kan være trygt i ulike situasjoner. Da blir barna bedre til å forstå risiko og til å ta riktige vurderinger.
4. Å repetere reglene
Snakk gjerne om de viktigste reglene som å se til begge sider før vi krysser veien. Snakk også om trafikkskiltene dere ser på skoleveien og hva de betyr.
5. Øv mange ganger
Repetisjon er viktig for læringen. Det kan også være lurt å øve på nye situasjoner, som når det blir mørketid og vinter.
6. La barnet ta føringen
La barnet lede an og foreslå hva som skal gjøres. Så kan dere heller gripe inn der barnet gjør feil og fortelle hvordan det skal gjøres riktig.
– Hvis dere finner spesielt farlige forhold kan det være aktuelt å kontakte trafikksikkerhetsutvalget i kommunen, avslutter Nilsen.