Nyhet -
Makrorapport september 2019: Oljeprishopp gir renteøkning i Norge på torsdag tross kutt i Europa og USA.
Rentekutt i Europa
Den Europeiske sentralbanken kuttet renten i forrige uke, og starter opp en ny runde med å trykke penger ved å gjenoppta sitt QE program. ECB vil i tillegg til å reinvestere de obligasjoner som kommer til forfall, kjøpe nye obligasjoner i markedet for EUR 20 mrd så lenge det er behov for det.
Rentekutt i USA
Sentralbanken i USA (Fed) vil følge etter ECB, og kutte renten på onsdag. Veksten er i ferd med å avta etter mange år med sterk vekst. I årene med sterk vekst hevet sentralbanken rentene fra 0,25% til 2,5%, før de begynte å kutte rentene i juli i år. Høy renteforskjell til andre land har gitt en sterk USD, noe som innebærer en ekstra pengepolitisk innstramming. Vi venter at Fed kutter renten på onsdag og signaliserer at det kommer ett kutt til i år, og flere neste år om veksten bremser mer opp. Aksjemarkedet har steget med rundt 20% i USA, og nærmer seg nye all time high på forventning om at lavere renter vil øke veksten.
Norske renter følger etter de amerikanske, men først etter 1-2 år
I Norge har styringsrentene pleid å følge etter de amerikanske med 1-2 års etterslep, som vist i figuren under. Unntaket var den særnorske oljeoppturen etter 2009, da oljeprisen steg til rekordhøye USD 120 pr fat, samtidig som rentene var rekordlave som følge av krisen i andre land. Da oljeprisen falt kraftig i 2014, ble rentene kuttet ned mot det nivå som var i USA. Nå har Norges Bank hevet rentene 3 ganger til 1,25%.
God fart i norsk økonomi, ekstra stimuli fra svak krone og lave lange renter
BNP vokser bra i Norge, drevet opp av høy aktivitet i oljesektoren. Det meldes om problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft på Vestlandet, og lønningene er på vei opp. Samtidig stimuleres økonomien av en ekstremt svak kronekurs, og av at lange renter har falt som følge av forhold i andre land. Norsk økonomi vil vokse vesentlig svakere de neste årene, så det er ikke behov for veldig mye høyere renter. Men, en renteøkning denne uken vil balansere ut den ekstra stimulering som nå skjer i form av svak kronekurs og lave lange renter. I tillegg er det høy risiko for at valgtilbakegangen for regjeringspartiene vil kunne lede til at pengebruken over statsbudsjettet øker.
Oljeprishopp til USD 66 pr fat kan gi ekstra aktivitet i oljesektoren i Norge, og er nok et argument for å heve rentene nå
Droneangrepet i Saudi Arabia stengte rundt 50% av Saudi Arabias produksjon, noe som utgjør 5% av verdens oljeproduksjon. Det vil ta tid før de greier å øke produksjonen igjen selv om USA bidrar med å tappe ned lager. Det er trolig den iranskstøttede Houthi opprørende som står bak, og det kan føre til en opptrapping av den underliggende konflikten mellom Shia og Sunnimuslimer i Midtøsten.
Renteøkning fra Norges Bank på torsdag, trolig siste på en god stund
Vi tror Norges Bank vil heve renten torsdag, og signalisere at det kan komme en renteheving til. Mest sannsynlig blir torsdagens heving den siste på lang tid. Rentene blir uansett relativt lave lenge pga de lave rentene ute. Men, føre var prinsippet tilsier denne gang å øke renten litt til i Norge.