Gå videre til innhold
Makrorapport juni 2019: Handelskrigen trappes opp - Norges Bank hever renten

Nyhet -

Makrorapport juni 2019: Handelskrigen trappes opp - Norges Bank hever renten

Handelskrigen ble trappet opp lørdag, da USA økte tollsatser på kinesisk import til 25%, og varslet importtoll overfor Mexico fra 6. juni om ikke Mexico bremser illegal innvandring til USA. Kina svarte med egne tollsatser, og startet fredag etterforskningen av FedEx for å underminere kinesiske selskapers interesse.

Kina har mange virkemidler på lur, både deres store beholdning av amerikanske statsobligasjoner og deres dominerende rolle som produsent av sjeldne mineraler til bruk i batterier og annen høyteknologiske produkter kan brukes for å ramme USA. USA har nå pågående handelskonflikt med Kina, Mexico, Japan og Europa, i tillegg til Irankonflikten. Valget til EU-parlament ga et mer polarisert politisk landskap i Europa, og vil gjøre EU enda mindre styringsdyktig. At lederen av det sosialdemokratiske parti i Tyskland, som er i regjering med Merkels parti, trakk seg i går etter en rekordlav oppslutning i EU valget, kan skape politisk kaos i Tyskland.

Les hele rapporten her.

Rentekutt i USA
Usikkerheten rundt tollsatser svekker handel, oljepris og vekst i verdensøkonomien, og har ført til en flukt til sikre renteinvesteringer. Visesentralbanksjef Richard Clarida uttalte fredag at sentralbanken er klar til å kutte renten om handelsuroen truer amerikansk økonomi. Markedet forventer nå ett til to rentekutt i år i USA.

Slowbalization gir svak krone tross renteheving 20.juni
En globalisering i revers gjør at mange av de sammenhenger som var gyldige i perioden med økende globalisering er endret. Norge er en av de økonomier som tjente svært godt på globalisering og Kinas vekst. For mange investorer var det å investere i norske kroner en indirekte måte å investere i Kinas vekst, uten å ta risikoen på å investere direkte i Kina. Når globaliseringen nå går i revers, må andre temaer til for å at investorer skal bli interessert i å investere i norske kroner. 


Det store bildet i Norge er at vi er på hell med oljealderen, rentene er fortsatt betydelig lavere enn i USA, og utsiktene for at Norge skal greie omstilling og konkurrere med andre land i andre bransjer enn olje og fisk er ikke veldig overbevisende. Dessverre kanaliseres fortsatt for mye av norsk kapital inn i boligmarkedet, og for lite investeres i fremtidsrettet industri og teknologi og produktivitetsveksten i har vært skuffende svak de siste årene.

En flukt til trygge investeringer i USA bidrar til en sterkere USD, samtidig som oljeprisen svekkes på handelsuroen. Dermed blir det enda mindre aktuelt for utenlandske investorer å investere i norske kroner. Vi tror derfor at kronen strukturelt vil være svak en stund fremover. Selv om Norges Bank hever renten som planlagt 20. juni. 

Emner

Kategorier

Kontakter

Elisabeth Holvik

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom +47 951 26 461
SpareBank 1