Nyhet -
Makrorapport juni 2019: Handelskrigen trappes opp - Norges Bank hever renten
Handelskrigen ble trappet opp lørdag, da USA økte tollsatser på kinesisk import til 25%, og varslet importtoll overfor Mexico fra 6. juni om ikke Mexico bremser illegal innvandring til USA. Kina svarte med egne tollsatser, og startet fredag etterforskningen av FedEx for å underminere kinesiske selskapers interesse.
Kina har mange virkemidler på lur, både deres store beholdning av amerikanske statsobligasjoner og deres dominerende rolle som produsent av sjeldne mineraler til bruk i batterier og annen høyteknologiske produkter kan brukes for å ramme USA. USA har nå pågående handelskonflikt med Kina, Mexico, Japan og Europa, i tillegg til Irankonflikten. Valget til EU-parlament ga et mer polarisert politisk landskap i Europa, og vil gjøre EU enda mindre styringsdyktig. At lederen av det sosialdemokratiske parti i Tyskland, som er i regjering med Merkels parti, trakk seg i går etter en rekordlav oppslutning i EU valget, kan skape politisk kaos i Tyskland.
Rentekutt i USA
Usikkerheten rundt tollsatser svekker handel, oljepris og vekst i verdensøkonomien, og har ført til en flukt til sikre renteinvesteringer. Visesentralbanksjef Richard Clarida uttalte fredag at sentralbanken er klar til å kutte renten om handelsuroen truer amerikansk økonomi. Markedet forventer nå ett til to rentekutt i år i USA.
Slowbalization gir svak krone tross renteheving 20.juni
En globalisering i revers gjør at mange av de sammenhenger som var gyldige i perioden med økende globalisering er endret. Norge er en av de økonomier som tjente svært godt på globalisering og Kinas vekst. For mange investorer var det å investere i norske kroner en indirekte måte å investere i Kinas vekst, uten å ta risikoen på å investere direkte i Kina. Når globaliseringen nå går i revers, må andre temaer til for å at investorer skal bli interessert i å investere i norske kroner.
Det store bildet i Norge er at vi er på hell med oljealderen, rentene er fortsatt betydelig lavere enn i USA, og utsiktene for at Norge skal greie omstilling og konkurrere med andre land i andre bransjer enn olje og fisk er ikke veldig overbevisende. Dessverre kanaliseres fortsatt for mye av norsk kapital inn i boligmarkedet, og for lite investeres i fremtidsrettet industri og teknologi og produktivitetsveksten i har vært skuffende svak de siste årene.
En flukt til trygge investeringer i USA bidrar til en sterkere USD, samtidig som oljeprisen svekkes på handelsuroen. Dermed blir det enda mindre aktuelt for utenlandske investorer å investere i norske kroner. Vi tror derfor at kronen strukturelt vil være svak en stund fremover. Selv om Norges Bank hever renten som planlagt 20. juni.