Gå videre til innhold
Halve Agder forventer urealistisk høy pensjon

Nyhet -

Halve Agder forventer urealistisk høy pensjon

Nær halvparten av innbyggerne i Agder-fylkene mener at fremtidig pensjonsutbetaling bør ligge et sted mellom 70 og 100 prosent av lønnen vi har. Og over 7 000 aksepterer ikke en pensjon som er lavere enn lønnen.

Dette kommer frem i en landsdekkende undersøkelse, som Respons Analyse har gjennomført for SpareBank 1.

-Tallene viser at forventningene til fremtidig pensjon er urealistisk høye hos flere av oss, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1. Han mener overgangen fra å være lønnsmottaker til å bli pensjonist kan bli et økonomisk sjokk for svært mange.

Urealistiske forventninger
47 prosent av innbyggerne i Aust- og Vest-Agder mener at pensjonen bør utgjøre minst 70 prosent av lønnen. Forventningene til fremtidig pensjon er dermed omtrent som på landsgjennomsnittet, hvor 48 prosent ser for seg en så god pensjon.

– Selv med utbetalinger fra en god tjenestepensjon, i tillegg til det den enkelte får fra Folketrygden, vil de færreste få så mye som 70 prosent. De beste pensjonsavtalene ligger i dag på opptil 66 prosent av lønn. For de fleste er det vanskelig å få en høy pensjon uten betydelige bidrag fra egen sparing i tillegg, sier Gundersen.

Bare 3 av 10 sparer til egen pensjon
På landsbasis er det 37 prosent av oss som sparer til egen pensjon ut over det vi får fra tjenestepensjonen og Folketrygden. Og over halvparten vet ikke hva de får i pensjon.

Knytter vi forventingene til fremtidig pensjon sammen med egen sparing, viser undersøkelsen store gap.I Agder-fylkene, hvor nær halvparten av innbyggerne har urealistiske forventninger til pensjonen, er det kun 34 prosent som sparer til egen pensjon.

– Det er et paradoks at ikke flere sparer selv når forventningene er så høye. Det aller viktigste er å finne ut hva du kan forvente deg i pensjon. Det finner du ut på norskpensjon.no eller nav.no. Ikke vent med å sjekke til rett før pensjonsalder, men gjør det tidlig, når du er i 30-årene, sier Gundersen.

Kvinnene ligger dårligst an
På landsbasis ser vi en klar overvekt av menn som svarer at de sparer til egen pensjon. 42 prosent av mennene sparer, mens bare 33 prosent av kvinnene gjør det. Det betyr at hele 650 000 kvinner i Norge ikke sparer til egen pensjon.

- Det er alarmerende at så mange kvinner ikke sparer til egen pensjon, mener forbrukerøkonomen i SpareBank 1. - Over 900 000 kvinner forventer en pensjon på over 70 prosent av lønn. Når vi samtidig vet at mange av disse jobber deltid og i yrker med relativt beskjedne tjenestepensjonsordninger, så er det klart at de ligger an til å bli pensjonstapere om de ikke begynner å spare selv.

Romslig økonomi
Ønsker du å ha en romslig økonomi som pensjonist, bør du spare på egen hånd.

– Min erfaring er at det er ingen som angrer på at de sparer. Og det å ha noen ekstra kroner i bakhånd kommer godt med når inntekten brått faller. For mange er det snakk om nærmere en halvering av inntekten når de blir pensjonister, sier Gundersen.

Tre enkle råd om pensjonssparing

  1. Sett deg tidlig inn i hvor mye du vil få i pensjon. Finn ut hva slags tjenestepensjon du har og om du kan bestemme hvordan sparepengene plasseres.
  2. Finn ut om du nøyer deg med forventet pensjon, eller om du vil spare til en mer romslig pensjonsalder.
  3. Start pensjonssparing i tide. Jo tidligere du starter sparingen, desto flere år får sparepengene på seg til å vokse.


Om undersøkelsen
Undersøkelsen er landsrepresentativ med et utvalg på 2.210 respondenter. Den er gjennomført digitalt av Respons Analyse fra 30. august til 16. september 2016.

Emner

Kategorier

Regions

Kontakter

Magne Gundersen

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom +47 911 11 555

Velkommen til SpareBank 1!

SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.
SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

SpareBank 1