Gå videre til innhold
All I got for Christmas was a Rentehopp - SpareBank 1 makrorapport desember

Nyhet -

All I got for Christmas was a Rentehopp - SpareBank 1 makrorapport desember

Rentemøter i USA, Europa og Norge neste uke vil prege markedet.

  Vi tror sentralbanken i USA vil heve renten med 0,5%-poeng og sikte seg inn på en rentetopp på 5% neste år. ECB vil trolig også heve med 0,5 %-poeng til 2,5%, det samme nivå Sveriges Riksbank er på.

  Økende konflikt mellom USA og Kina gjør at både bedrifter og myndigheter i vestlige land vil måtte endre sine beslutninger om alt fra sikker energiproduksjon, til økte lager og flytting av produksjon av alt fra mineraler, metaller og teknologi til vestlige land. Det vil si at de må produsere til et langt høyere kostnadsnivå, og holde større lager. Med økte investeringer og økt produksjon i vesten, samt oppbygging av forsvar og energiforsyning, vil etterspørselen etter arbeidskraft holde seg høy, og særlig høy for de med riktig kompetanse som IT, ingeniører og tekniske fagarbeidere. Det vil kunne holde lønnsveksten høy i en lengre periode. De land som raskt greier å omstille seg og øke egen utdanning av riktig kompetanse, samt raskt øke egen produksjon av energi, er de som raskest kommer ut av perioden med inflasjon.

  Underliggende er det fire langvarige trender som øker inflasjonspresset:

  • De-globalisering
  • Energikrise
  • Opprustning
  • Aldrende befolkningssammensetning i vesten gir redusert arbeidsstyrke

  Pengepolitikkens viktigste bidrag er stabilisere veksten i pengemengde, som fortsatt i Norge er høyere enn før Covid. Det betyr at Norges Bank må heve renten videre for på den måten å dempe veksten i pengemengde. I tillegg er høye renter et signal til politikerne om at de må endre politikk, og vri pengebruken over statsbudsjettet i mer produktiv retning slik IMF anbefaler.

  Vi venter en renteøkning 15. desember på 0,25%-poeng, og at Norges Bank legger frem en rentebane der de beholder rentetoppen på rundt 3,25% neste år. Det er fortsatt sterk vekst i norsk økonomi, drevet opp av økt offentlig etterspørsel etter et i realiteten stimulerende budsjett. Når all innstramming kommer i privat sektor og på næringslivet, så kan det få kraftig negativ effekt på denne delen av økonomien, med økt usikkerhet og fare for utsatte investeringer og konkurser ut over vinteren.

  Til slutt en oppfordring til dere alle: Vær på vakt for en økende tyveribølge av datakomponenter fra trailere, anleggsmaskiner, flatskjermer mm som kan selges til Russland.

  Related links

  Emner

  Kategorier

  Kontakter

  Elisabeth Holvik

  Elisabeth Holvik

  Sjeføkonom +47 951 26 461

  SpareBank 1