Gå videre til innhold
Hvert år siden 2013 har antall sommerinnbrudd og sykkeltyveri gått ned.
Hvert år siden 2013 har antall sommerinnbrudd og sykkeltyveri gått ned.

Pressemelding -

Stadig færre sommerinnbrudd

Sommeren 2017 hadde det lavest registrerte antall innbrudd og tyveri i siden 1991.


- Vi ser en klar trend både av bransjens statistikk hos Finans Norge og vår egen skadestatistikk. Hvert år siden 2013 har antall innbrudd og sykkeltyveri gått ned, og sommeren 2017 var sannsynligvis «all-time-low» på disse skadesakene i Norge på over 25 år, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

De siste fem årene har SpareBank 1 Forsikring registrert 40.000 innbrudd og tyveri av sykler. Erstatningsverdien på disse sakene er på om lag 500 millioner kroner.

- Om lag en tredel av disse sakene skjer på sommeren. Fra 2013 til 2017 har antall registrerte innbrudd og sykkeltyverier hos oss gått ned fra drøye 2400 saker i 2013 til 1800 saker sommeren 2017, sier Nielsen.

Låser «bare» døra
I en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 oppgir én av fire at de «bare» låser døra som vanlig når de drar på ferie.

- Klassikeren blant tiltak for å holde innbruddstyvene unna er å få hjelp av naboen. Halvparten oppgir at de får naboen til å se litt ekstra til huset og ta inn posten når de er bortreist, sier Nielsen.

-Det blir mindre brevpost og tomme postkasser er for mange blitt normalen, så vi anbefaler vel så mye at naboen kaster søppel i din søppelkasse som å ta inn posten. Det er nemlig smart å få huset til å virke bebodd, sier Nielsen.

1 av 3 nordmenn oppgir at de har alarm. 15 prosent av nordmenn oppgir at de bruker godkjent nøkkelboks og 13 prosent sier de har lagt til rette for at lysene slår seg av og på automatisk.

- Godkjente nøkkelbokser er smart å buke, slik at alarmselskapet eller naboen kan komme seg inn i huset om noe skulle skje, sier Nielsen.

Statistikken til SpareBank 1 Forsikring viser at antall sommerinnbrudd går jevnt ned i de aller fleste fylker, med unntak av Sør-Trøndelag, Vest-Agder, Troms og Hordaland som går noe opp.

- Vi forsikrer brorparten av norske hjem med innboforsikring, så det er hyggelig å se at antall innbrudd går ned. Selv om forsikringen dekker tyveri og skader er det ubehagelig og stressende om å komme hjem fra ferie til ett innbrudd, sier Nielsen.

Seks enkle tips for å holde innbruddstyvene unna

  1. Ikke bruk vinduet for å lufte katten mens du er på ferie.
  2. Be naboen ta inn avisene og kaste litt søppel i søppelkassen din.
  3. Få boligen til å se bebodd ut. La gardinene være fratrukket, sett på tidsur på noen lamper og en radio, la skoene stå på trappen og parker en bil utenfor boligen.
  4. Sørg for å ha lås og sikring som holder mål. Oppgrader låsene i alle ytterdører til FG-godkjente låser. Lukk og lås garasjeporten. Sett inn gassgrillen og hagemøbler.
  5. Ikke gi tyvene innbruddsverktøy. Sørg for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy. Det samme gjelder for stigen.
  6. Innbruddsalarm med knytning til alarmsentral gir god beskyttelse. Tyvene går gjerne forbi boliger med innbruddsalarm. God merking om at boligen har alarm er viktig.

Om undersøkelsen

Den elektroniske undersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 25. mai - 1. juni 2017 med et landsrepresentativt utvalg på 1 016 personer.

Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Banksamarbeidet og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

SpareBank 1