Gå videre til innhold
Pass deg for gebyrfella i aksjesparekonto

Pressemelding -

Pass deg for gebyrfella i aksjesparekonto

Før helgen ble aksjesparekonto tilgjengelig for norske sparere. – Pass deg for gebyrer, og les den lille skriften, råder Endre Jo Reite i SpareBank 1.

De aller fleste banker og forvaltningsselskaper markedsfører aksjesparekonto som gratis. Når du samler aksjer, egenkapital og aksjefond inn i ordningen kan du møte på skjulte kostnader og overraskelser.

- Det må være et prinsipp at gratis er gratis, men velger du feil kan det bli dyrt. Blir du avkrevd kostnader fordi «kontoen er gratis, men det koster å ta den i bruk» så oppfordrer jeg til å klage, sier Endre Jo Reite.

Likevel er det en viktig ting du bør være klar over, og det er at fond, VPS-konto og aksjehandel ikke ble gratis over natta.

- Forvaltningskostnadene for fond, kostnader ved aksjehandel og kostnadene til VPS for deg som har aksjer er stort sett de samme. Noen aktører tar seg også ekstra betalt dersom du vil ha rådgiving når du kjøper fond. Det er det å flytte sparing inn i Aksjesparekonto, og merkostnaden ved løsningen, som markedsføres som gratis, sier Reite

Kan bli låst uten valgfrihet
For å få full nytte av en aksjesparekonto bør det være mulig å samle det du har av fond og aksjer på ett sted, og samtidig bør du ha et fondsutvalg som tilbyr tilstrekkelig bredde fra ulike forvaltere.

- Det koster penger å flytte fond og aksjer fra en leverandør til en annen. Splitter du opp sparingen i mange konti så mister du mye av fordelene ordningen gir. Muligheten til å flytte mellom fond uten å skatte er en viktig fordel, og da er det utfordrende hvis du har satt inn pengene hos en leverandør som bare har fond, og kanskje også bare har noen få, påpeker Reite

Mange kan få seg en overraskelse hvis de angrer på leverandørvalget.

- Har du seks–sju aksjer og fond kan du fort ende med en regning på 1000 kroner hvis du vil bytte fra en leverandør til en annen. Overføring til andre er manuell, og det er lov å ta betalt for det faktiske arbeidet, sier Reite.

Les den lille skriften
- Har du sparing spredt hos mange bør du derfor se litt på den lille skriften før du oppretter mange aksjesparekontoer. Vær trygg på at du velger en løsning hvor du kan samle fond og aksjer, som har flere fond enn bare sine egne og som ikke har ekstrakostnader hvis du skulle trenge råd, er oppfordringen fra Reite.

Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Banksamarbeidet og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

SpareBank 1