Gå videre til innhold
Minst 250 familier risikerer å bli husløse i desember

Pressemelding -

Minst 250 familier risikerer å bli husløse i desember

Desember skal være tiden for kos og hygge, men dessverre må mange forlate hjemmet sitt denne måneden.

Desember viser seg dessverre også å være høytid for branner. Tall fra SpareBank 1 Forsikring viser at mange må forlate boligen sin på grunn av brannskader denne måneden.

– Basert på våre skadetall de siste to årene, er det lett å anslå det samlede antall store brannskader i desember. Rundt 250 husstander må også i år regne med så store brannskader at boligen ikke er beboelig i kortere eller lengre tid, sier skadeforebygger Fred Nilsen i SpareBank 1 Forsikring.

Flere farer i hjemmet
Nilsen forteller at lav utetemperatur og mye aktivitet i hjemmet fører til økt brannfare.

– Omfattende bruk av levende lys, fyring i vedovn og peis, og mye kokkelering på komfyren fører til en del farlige situasjoner.

– Dessuten har mange boliger også feil og mangler på det elektriske anlegget. Økt strømforbruk øker belastningen på det elektriske anlegget. Det øker risikoen for brann ytterligere, spesielt i boliger med feil på elanlegget, sier Nilsen.

Pass på hytta også
Mange skal også tilbringe deler av juleferien på hytta. Nilsen minner om at risikomomentene der er de samme som hjemme i boligen. I desember 2015 ble det meldt inn om lag 100 store og små brannskader på hytter med samlet registrert skade på vel 25 millioner kroner.

Skadeforebyggeren i SpareBank 1 Forsikring har følgende råd for en trygg juletid:

Åtte enkle grep som forhindrer brann i julemåneden

  1. Tenk gjennom på forhånd hva som kan gå galt – og innrett deg deretter.
  2. Unngå brennbar pynt av plast eller granbar i nærheten av levende lys.
  3. Slå av juletrebelysning og alle andre julelys i boligen før natta.
  4. Levende lys på juletreet er bare lov når juletreet står utendørs.
  5. Forlat aldri rom med stearinlys tent. Begrens gjerne bruken av levende lys.
  6. Bruk aldri brennbar væske til å tenne opp i ovn eller peis.
  7. Fukt varm aske og oppbevar den brannsikkert før den kastes.
  8. Alkohol spiller en negativ rolle i mange av brannskadene. Vær derfor spesielt aktsomme når feiringen omfatter bruk av alkohol.

Og selvsagt: Husk å kontrollere røykvarslerne og sikre deg at brannslukningsutstyr er lett tilgjengelig – og i god stand. Utstyr boligen og fritidsbolig med seriekoblede røykvarslere og med minst en håndslokker i hver etasje. De små boksene med slukkeskum er velegnet til å slokke små branner – invester derfor i noen slike bokser i år, og plasser gjerne et brannteppe i nærheten av komfyren.

Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Banksamarbeidet og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466
SpareBank 1