Gå videre til innhold
Syv av ti oppgir at de er bekymret for å oppgi persondata til kommersielle bedrifter, mens bare to av ti er bekymret for å oppgi dette til forsikringsselskapet sitt.
Syv av ti oppgir at de er bekymret for å oppgi persondata til kommersielle bedrifter, mens bare to av ti er bekymret for å oppgi dette til forsikringsselskapet sitt.

Pressemelding -

Disse personlige dataene deler nordmenn gjerne

Skepsisen til å dele persondata med kommersielle bedrifter er fortsatt stor blant nordmenn flest. Men tilliten til én bransje går opp.

Det viser en ny undersøkelse Respons analyse har gjennomført for SpareBank 1 Forsikring.

- Ny teknologi og smarte duppedingser gjør at forsikring beveger seg fra skadehåndtering til skadeforebygging. Derfor må vi undersøke hvilke holdninger folk har til deling av personlige data og atferds-data, sier Svein Skovly, leder for innovasjon i SpareBank 1 Forsikring.

Signifikant økning
Syv av ti oppgir at de er bekymret for å oppgi persondata til kommersielle bedrifter, mens bare to av ti er bekymret for å oppgi dette til forsikringsselskapet sitt. Kun én av ti vil dele personlig data til en kommersiell bedrift for å oppnå økonomiske fordeler, mens tre av 10 svarer at de vil dele data med forsikringsselskapet for økonomiske fordeler. Det er en signifikant økning fra 2017.

- Vi undersøkte dette også i fjor og vi ser at folks tillit til forsikringsselskapet fortsatt er godt. Samtidig vet vi at frykten for at dataene skal komme på avveie eller at vi skal bruke dataene mot de - for eksempel i et forsikringsoppgjør er stor. Derfor må vi fortsatt vise at vi kan håndtere persondata skikkelig sier Skovly.

- Smartforsikring er vinn-vinn
SpareBank 1 Forsikring lanserte smart bilforsikring i fjor og vurderer lignende konseptet på andre forsikringsområder.

- Bruksbasert forsikring, eller smartforsikring som vi kaller det, er vinn-vinn så lenge vi ivaretar personvernet. Det blir færre skader som er bra for både den enkelte og samfunnet, og det blir billigere for kundene og færre skadeutbetalinger. Også er det faktisk ganske rettferdig for det er større sjans for at folk havner i rett risikogruppe, sier Skovly.

Delt på datadeling
Svar og holdninger fra undersøkelsen viser at nordmenn er relativt delt på midten om hva de ønsker å dele av data. Her er litt metadata om datadeling:

 • 53 prosent er villige til å dele kjøredata fra bilen med forsikringsselskapet
  • 84% av disse vil dele kjørelengde
  • Tre av fire vil dele data om bilens helsetilstand
  • 64 prosent vil dele data om hvem som kjører
  • Halvparten vil dele data om hvordan man faktisk kjører
  • 41 prosent vil dele data om hvor de kjører (posisjonsdata)
 • 52 prosent er villige til å dele data fra huset om de får billigere forsikring og andre fordeler
  • 8 av 10 av disse vil dele data fra sensorer som røykvarslere og komfyrvakt
  • 7 av 10 er villige til dele informasjons fra alarmsystemet
  • 6 av 10 er komfortable med å dele data fra smartenheter i huset
  • Litt over halvparten vil dele bilder og dokumentasjon fra oppussing og vedlikehold i huset
 • 4 av 10 oppgir at de er villig til å dele reisedata. (33 prosent er ikke villig, 26 prosent vet ikke)
  • Hele 85 prosent er villig til å dele informasjon om reiseoperatør/flyselskap
  • 78 prosent om hvilke flyplass/hotell man bruker
  • 58 prosent vil dele helseinformasjon som sykdommer, blodtype etc.
  • Drøyt halvparten vil dele informasjon om hvilke attraksjoner eller steder man vil besøke på reisen


Trening og kosthold = Privat
På spørsmål om folk er villig til å dele informasjon om hva man gjør for å forebygge uhell og skader svarer over syv av ti ja, og tre av ti svarer nei eller vet ikke (14% nei, 14% vet ikke). Bare 1 av 5 (21%) oppgir at de vil dele treningsdata og kostholdsinformasjon. Dette er også det de fleste oppgir at de vil gjøre mer av for å forebygge skader – over én av tre (36%) oppgir de må trene mer og spiser sunnere.

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 16. – 31. januar 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 2208 personer.


Emner

Kategorier


SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.

SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Banksamarbeidet og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466
SpareBank 1