Gå videre til innhold
Overraskende høy prisvekst

Nyhet -

Overraskende høy prisvekst

I juli steg prisene med 4,4%, langt over Norges Banks inflasjonsmål på 2,5%. En mulig utvikling med økt proteksjonisme i verdensøkonomien kan gi vedvarende høy prisvekst i Norge, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1.

– Det er flere tegn til økende proteksjonisme, blant annet konkurrerer flere land om å ha svak valutakurs, og det meldes om en økning i hindringer til frihandel. Etter Brexit har det blitt et økt fokus på utlendingers oppkjøp av bedrifter i vesten som er av strategisk viktighet, sier Holvik.

I UK har den nye statsministeren stoppet et kinesisk oppkjøp av et kjernefysisk kraftverk, med nasjonal sikkerhet som begrunnelse. Tilsvarende har Australia blokkert et kinesisk oppkjøp av deler av kraftnettverket.

I Tyskland har kinesiske eiere kjøpt opp 37 selskaper så langt i år, nesten like mange som i hele fjor, herunder det ledende teknologiselskapet Kuka. Kina på sin side legger hindringer i veien for utenlandske konkurrenter, noe som har utløst nye protester fra næringsforeninger i mange land.

Formuesskatten svekker norsk privat eierskapFormuesskatt på arbeidende kapital i Norge er en særegen norsk skatt som bidrar til at norske private eiere har incentiv til å selge ut bedrifter til utlandet.

– Utformingen av formuesskatt på arbeidende kapital bør sees på med nye øyne i lys av utviklingen i næringspolitikk blant våre naboland. Det er altså ikke snakk om å subsidiere eller stille med statlig kapital, men å fjerne en særnorsk ulempe for norske private eiere av industribedrifter, påpeker sjeføkonomen.

Rentekutt nå er feil medisin – heller målrettet tiltak for å sikre norske bedrifter kapital
De siste målinger av aktivitet i norsk økonomi tegner et dystert bilde i deler av industrien, mener Holvik. Industriproduksjonen falt kraftig i juni, og med et ytterligere fall vil en være på det laveste nivå i industriproduksjon siden 1990-tallet.

– Norges Bank har signalisert at de vil senke renten, men det var før prisveksten viste et hopp i sommer. Vi tror Norges Bank utsetter rentekuttet i september, og heller signaliserer at de vil vurdere å kutte renten utover vinteren, avhengig av hva som skjer med prisvekst og aktivitet i norsk økonomi.

– Ytterligere rentekutt, og dermed enda svakere kronekurs, vil kunne gi ny fart til både importert prisvekst og til å sette enda mer fart i boligprisene. Det vil være helt feil medisin for norsk økonomi nå, understreker Holvik. – Behovet for nye arbeidsplasser burde tale for å utforme en næringspolitikk som kan tilrettelegge for at privat kapital går til å etablere industribedrifter i Norge.

Les mer i sjefsøkonomens vedlagte rapport her

Emner

Kategorier

Kontakter

Elisabeth Holvik

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom +47 951 26 461
SpareBank 1