Gå videre til innhold
Det er nesten blitt en juletradisjon at menn er på desperat gavejakt rett oppunder julekvelden.
Det er nesten blitt en juletradisjon at menn er på desperat gavejakt rett oppunder julekvelden.

Nyhet -

Nå starter 240 000 menn juleshoppingen

12 prosent av norske menn venter med gavekjøpene helt til den siste uka før jul. - Det er oppskriften på dyre og lite gjennomtenkte gaver, mener forbrukerøkonom.

At det er store forskjeller i handlemønsteret til menn og kvinner til jul er ingen myte. En undersøkelse Respons Analyse har utført for SpareBank 1 viser 12 prosent av norske menn kjøper julegavene den siste uka før jul. Kun fire prosent av kvinnene, eller rundt 70.000 er like sent ute som mennene.

Desperat gavejakt

- Kvinner er jevnt over tidlig ute med gavekjøpene mens vi menn utsetter julehandlingen så lenge vi kan. Det er nesten blitt en juletradisjon at menn er på desperat gavejakt rett oppunder julekvelden, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Halve befolkningen startet juleinnkjøpene i god tid før desember, men det er en klar overvekt av kvinner som er tidlig ute. Ifølge undersøkelsen er 63 prosent av kvinnene mot 39 prosent av mennene i gang med gavekjøp i november eller tidligere.

Dyre bomkjøp

Først når kalenderen viser desember starter flertallet av menn jakten på gaver til sine nærmeste. Det er en strategi som kan ha sine ulemper fordi utvalget blir dårligere og de beste kjøpene kan bli utsolgt i juleinnspurten.

- Julehandel i siste liten har en lei tendens til å bli unødvendig kostbart. Når du har dårlig tid ender du fort opp med dyre gaver, leie bomkjøp eller begge deler, mener forbrukerøkonomen.

-Lag en plan

Selv om julekvelden rykker stadig nærmere, er det fortsatt mulig å hente seg inn og unngå den stressende, panikkartede og kostbare juleshoppingen rett før julaften.

--Det er så enkelt at du bruker litt tid på en plan for hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle. Hvis du i tillegg holder du deg innenfor et fornuftig økonomisk ramme, vil både du, gavemottaker og lommeboka bli fornøyd til jul, lover forbrukerøkonom Magne Gundersen.


Om undersøkelsen
Den elektroniske spørreundersøkelsen er utført av Respons Analyse i perioden 6.-13. desember 2017 med et landsrepresentativt utvalg på 1.030 personer over 18 år.

5 tips når du er ute i siste liten

  1. Planlegg før du skal handle. Bestem deg for hvor mye du vil handle for.
  2. Lag en liste over hvem du skal handle til, hva du skal kjøpe og hvor du skal handle.
  3. Sjekk på forhånd, på nett eller telefon, at butikken faktisk har gavene du skal kjøpe. Da unngår du bomtur.
  4. Spar tid ved å gjøre handlingen på butikker i samme område eller på et kjøpesenter.
  5. Tenk alternativt hvis du har veldig dårlig tid. Bestill en reise eller konsertbilletter på nett, eller lag et gavekort på en middag, hyttetur eller en opplevelse.

Emner

Kontakter

Magne Gundersen

Magne Gundersen

Forbrukerøkonom +47 911 11 555
SpareBank 1