Gå videre til innhold
Makrorapport mars 2019: Norges Bank varsler 3 rentehevinger mens rentekurven inverteres i USA

Nyhet -

Makrorapport mars 2019: Norges Bank varsler 3 rentehevinger mens rentekurven inverteres i USA

Rentene skal opp i Norge

Norges-Bank økte renten som forventet på torsdag. I følge den nye rentebanen kommer neste renteheving enten 20. juni eller 15. august. Norges Bank nedjusterte antallet rentehevinger frem til utgangen av 2022 fra 4 til 3. Det betyr en styringsrente på 1,75% ved utgangen av 2022, og en anslått boliglånsrente på rundt 3,5%. Norges Bank peker på følgende faktorer for at det er riktig å ikke heve renten så høyt de neste par årene:

  • Veksten ser ut til å bremse kraftig opp i USA, Europa og Kina
  • Oljeinvesteringene vil stige i år, men så falle de neste årene
  • BNP veksten i Norge vil dempes ned mot 1% om et par år

Rentekutt neste i USA?

Sentralbanken i USA varslet i forrige uke at de ikke vil sette rentene videre opp i år, og markedet priser nå inn en 50% sannsynlighet for et rentekutt i år i USA. Sentralbanken i USA vil slutte å redusere sin balanse av obligasjoner, noe som bidrar til å holde lange renter lavere enn de ellers ville vært.

Les hele rapporten her.

Invertert rentekurve varsler svak vekst fremover

Helningen på rentekurven i USA, målt ved renten på 3 måneders statssertifikat og 10 års statsobligasjon er negativ for første gang siden august 2007. Historisk har en negativ helning på rentekurven vært et forvarsel om at økonomien er på vei inn i en resesjon, i gjennomsnitt om 18 måneder. Også i Europa har rentene falt kraftig, og i Tyskland falt renten på en 10 års statsobligasjon i Tyskland til under 0% fredag, etter at industrien meldte om den svakeste ordreinngangen siden krisen i 2008, og renten på japanske statsobligasjoner er negativ. Investorer aksepterer altså negativ avkastning for å plasser pengene trygt, det er ikke et godt tegn.

UK har bedt om og fått en utsettelse av Brexit, til 12. april. Underhuset i UK må bli enige om ett eller annet, men det er så langt ikke flertall for noen av de åpenbare strategiene.

Kanskje ikke rom for 3 hevinger i Norge

Det er bra at Norges Bank hevet renten for å dempe gjeldsveksten. Men, den svake kronekursen er et tegn på at det ikke er stor investeringsvilje i Norge. Svak vekstkraft og lave investeringer betyr at det trolig ikke vil være behov for veldig mye høyere renter i Norge enn i våre naboland de neste årene, og det kan hende Norges Bank stopper etter en eller to rentehevinger til.

Emner

Kategorier

Kontakter

Elisabeth Holvik

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom +47 951 26 461
SpareBank 1