Gå videre til innhold
I år ser vi ser for oss at fredag 21. desember kan bli en ekstremt travel dag på veiene.
I år ser vi ser for oss at fredag 21. desember kan bli en ekstremt travel dag på veiene.

Nyhet -

Halve Norge på reisefot i julen

Juletid er reisetid og når nærmere to millioner nordmenn skal flytte på seg samtidig kan det oppstå problemer.

- Vi har spurt nordmenn om de skal ut og reise i løpet av julen. Nesten halvparten svarer at de enten skal hjem til familie og venner, på hytta eller til utlandet. Det betyr masse mennesker på de samme trafikkårene til samme tid, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1.

Forlater hovedstaden

Det er flest i Oslo som svarer at de skal ut og reise, og de yngste skiller seg ut. Hele 67 prosent av de under 24 år oppgir at de skal ut reise bort i julen, mens majoriteten av de over 55 oppgir at de ikke skal reise i det hele tatt.

- Her er det nok mange studenter og unge voksne som skal hjem til familie eller på ferie. Over halvparten, 57 prosent, av de som bor i Oslo planlegger å forlate hovedstaden i julen, sier Nielsen.

- Disse må lukke vinduer og trekke ut kontakter av elektriske apparater før de låser døren. Det er for øvrig 2. juledag det er størst risiko for å bli utsatt for innbrudd i julen.

Samtidig som den yngre garde forlater Oslo, blir nordlendinger og vestlendinger hjemme. Henholdsvis 54 og 55 prosent av de spurte skal ikke ut og reise i det hele tatt.

- Vi ser at flest trøndere oppgir at de skal på hytta, mens det er flest mellom 55 og 66 år som blir hjemme, sier Nielsen.

Mange skader på norske veier i julen

- I år ser vi ser for oss at fredag 21. desember kan bli en ekstremt travel dag på veiene. Hvis du kan unngå å reise denne dagen, eller utsette avreise til sent på kvelden eller lørdag morgen, er det kanskje det beste, sier Nielsen.

Normalt er det 22. desember som er verst når det kommer til bilbulking. De siste tre årene har SpareBank 1 Forsikring registrert over 313 sammenstøt mellom kjøretøy denne datoen. Til sammenligning er det registrert 267 skader 21. desember.

- Dette avhenger hvilken dag julaften faller på og ikke minst hvordan kjøreforholdene er den aktuelle dagen. Vi ber folk ta det med ro, se an kjøreforholdene og beregne god tid, sier Nielsen.

Mer detaljert viser undersøkelsen at

  • Nesten halvparten (46 %) reiser bort i jula. Resten reiser ikke bort (48 %) eller de vet ikke (6 %)
  • 32 % skal besøke familien, og særlig unge og unge voksne besøker familien. Tilsvarer 1.270.000 personer.
  • 10 % skal til hytta. Tilsvarer 400.700 personer
  • 8 % reiser til utlandet i jula. Det tilsvarer 337.000 personer.

Om undersøkelsen:

Den elektroniske spørreundersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse i perioden 10. – 16. oktober 2018 med et landsrepresentativt utvalg på 1.051 personer.

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466
SpareBank 1