Gå videre til innhold
Antall bygningsskader har økt med 40 prosent sammenlignet med de tre siste årene.
Antall bygningsskader har økt med 40 prosent sammenlignet med de tre siste årene.

Nyhet -

– Det finnes dårlig vær

2018 ble et år med mange skader. Antall bygningsskader har økt med 40 prosent sammenlignet med de tre siste årene, og været får skylda for brorparten av skadene. 

- Det er et godt kjent uttrykk at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær. Men det har vært dårlig vær i år med mye snø i vinter, flom på våren, tørke og påfølgende mye nedbør på Sørlandet og Vestlandet på sensommeren og høsten, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring.

Til eksempel har SpareBank 1 Forsikring registrert over 10.000 vannskader og nesten halvparten av disse skyldes været. Disse vannskadene har en erstatningssum på over 270 millioner kroner.

- Det er mye folk kan gjøre for å forebygge denne type skader. Som å rense takrenner slik at ikke løv og annet blir dratt ned i dreneringen, og ha på varme i våtrom når du er borte over lengre periode på vinteren, sier Nielsen.

Siden 2015 har SpareBank 1 Forsikring registrert over 30.000 vannskader, med en total erstatning på over 1,2 milliarder kroner. Hver skade koster i snitt nær 40.000 kroner. 

- Mange skader skyldes dårlige tak. Dersom taket ditt er over 30 år bør du bestille en inspeksjon. Forsikringen dekker ikke nemlig ikke skader om taket ditt er over 40 år gammelt, sier Nielsen.

Klimarelaterte skader
I tillegg til skadene som store nedbørsmengder har forårsaket, har forsikringsselskapet registrert snaue 900 skader på hus og innbo grunnet storm og flom så langt i 2018. Erstatningen på disse skadene ligger på om lag 21 millioner kroner.

- Klimarelatert naturskader er blant de dyreste skadene vi har. Hele forsikringsbransjen har utbetalt nær 10 milliarder i erstatning siden 2010. Det er dobbelt så mye som forrige tiår, justert for konsumprisindeks, sier Nielsen.

Mange kommuner dårlig forberedt på klimarelaterte naturskader

Store snømengder ga mange bilskader
Det store snøfallet flere steder i landet i januar og februar i år ga også bilistene problemer.

- Vi har registrert 15 prosent flere bilskader i 2018 enn i 2017. Bare i februar registrerte vi 3000 flere skader enn i februar 2017, siden Nilsen.

Samtidig har forsikringsselskapet det samme antallet personskader knyttet til bilskader.

- Dette indikerer at bilene vi kjører stadig blir tryggere, sier Nielsen.

Det store skadeantallet skyldes ikke bare været, men også mer gunstige bonusregler for kundene. Før har bileierne unngått å bruke forsikringen ved uhell og skade for å ikke tape bonus, men nå er det enklere å melde skade uten å risikere dette. En annen viktig faktor som har bidratt til flere skader er det økte antallet elbiler.

- Vi ser en klar tendens til at eiere med elbiler krasjer oftere enn eiere av fossile biler, selv når vi tar hensyn til at det går flere elbiler i urbane strøk hvor det normalt er flere ulykker, sier Nielsen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

SpareBank 1