Gå videre til innhold
Børsuro gir snart rentekutt i USA - må Norge heve pga svak NOK?

Nyhet -

Børsuro gir snart rentekutt i USA - må Norge heve pga svak NOK?

Børsuroen tiltar, og det forventes snarlig rentekutt i USA. USA har vært vekstmotoren i verden, og bekymring for at USAs vekst bremser opp fører til børsfall. I Norge har den svake kronen, samt svak produktivitetsvekst og høye kostnader for bedrifter, ført til at Norges Bank har måtte utsette rentekutt. Skulle kronen svekke seg videre kan Norges Bank tvinges til å sette opp renten. Som jeg har skrevet om lenge er årsakene til at kronen er så svak, strukturelle:

  • Norsk økonomi har relativt svak vekst i produktivt
  • De som har kapital, velger å flytte kapitalen ut av Norge
  • En dobling av skatt på norsk privat eierskap svekker investeringer i Norge
  • En lang rekke bedriftseiere og grundere har flyttet ut av Norge
  • Stadig nye skatter og reguleringer svekker tillit til å investere i Norge
  • En større andel av økonomien flyttes inn i offentlig sektor, direkte eller indirekte via reguleringer og skatter.

Norges Banks virkemiddel er renten. Renten har vært satt lavere enn mange andre land siden oljeprisfallet i 2014, for å kompensere for svak konkurransekraft og for å hjelpe omstillingen av norsk økonomi. Over tid bidrar lave renter og høye skatter til høy gjeld, lav sparing og feilinvestering, som over tid svekker produktivitetsveksten. Å flytte mer av økonomien til offentlig sektor, eller at det offentlig griper stadig mer inn i privat sektor med reguleringer, skatter, subsidier og overføringer mellom grupper, bidrar til å svekke produktiviteten. SSB oppsummerer tørt BNP-veksten i Q1: «Fortsatt vekst i sysselsetning, mens BNP-veksten er lav, tyder på at produktivitetsveksten er svak».

Norges Bank har rentemøte 15. august, og de må da signaliserte at de vil forvare kronekursen om nødvendig, og at renten kan bli satt opp om den fortsetter å svekke seg. Norges Bank peker på at en forklaring på svak krone er svak produktivitetsvekst. Produktivitetsvekst og behov for strukturelle reformer må bli et hovedtema i Perspektivmeldingen som legges frem 9. august, etter at både IMF og OECD tidligere i år har advart om behovet for å endre kurs i norsk økonomisk politikk. OECD gikk så langt som å antyde at Norge er i ferd med å få «Hollandsk syke» og anbefaler strukturelle reformer og skattekutt for å stimulere til innovasjon og verdiskaping. Når kapital flykter ut av landet og ikke stimuleres til produktive investeringer i Norge, og når tilliten til norsk politikk er svekket, blir kronen ekstra sårbar i tider med finansuro, slik vi så i mars 2020. Fortsetter børsuroen kan kronen svekkes mye, og Norges Bank må på banen raskere.

Emner

Kontakter

Tone Mesna

Tone Mesna

Pressekontakt Kommunikasjonssjef + 47 954 27 745
Pressevakt

Pressevakt

Pressekontakt +47 21 02 59 90
Pressekontakter i bankene

Pressekontakter i bankene

Pressekontakt
Christine Meling Christensen

Christine Meling Christensen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør +47 951 96 466

Velkommen til SpareBank 1!

SpareBank 1 Gruppen AS er et forsikringsdominert finanskonsern og morselskap til flere datterselskaper som alle utvikler og leverer produkter til SpareBank 1-alliansens banker rundt om i landet. Enkelte av datterselskapene leverer også produkter til LOs forbund og forbundsmedlemmer gjennom fordelsprogrammet LOfavør.
SpareBank 1 er en allianse med banker over hele landet. Vi er til sammen ca. 7 500 ansatte, hvorav rundt 1 200 er tilknyttet SpareBank 1 Gruppen, SpareBank 1 Utvikling og datterselskaper. SpareBank 1-alliansen ble etablert i 1996 i Henningsvær. Les mer om SpareBank 1-alliansen på sparebank1.no

SpareBank 1